Hjem

Bøkene

UTDRAG FRA

VINDMARKENE

 

(Utskriftsvennlig utgave)

 

1

 

 Teller, Alaska, sensommeren 1894

 

Solen glitret i hundrevis av lakserygger i elvestrykene. Pukkellaksen hadde tatt til med sin siste vandring før den etter en kort elskovstund valgte døden, og trengselen var stor. Langs den ene elvebredden gikk et velbrukt bjørnetråkk. Men en fremmed inntrenger hadde vært så freidig å forstyrre grizzlybinna og de to ungene hennes under laksefråtseriet. I stedet for å fortsette festmåltidet og legge opp fettreserver før vinteren tvang dem i hi, måtte hun forsvare avkommet.

Anguliik kjente at det isnet i nakken da han så Ande legge på sprang for å unnslippe bjørnen.

Hvordan kunne ravnebror gjøre en slik skjebnesvanger feil?

Det var ingen tid å miste, men Anguliik visste at et sleivskudd som bare såret binna, ville gjøre henne enda farligere. Han pustet rolig ut mellom sammenpressede lepper mens han prøvde å sikte mot den fremstormende binna for å gi henne hjerteskuddet.

Nå eller aldri, mumlet han og trakk av med en pekefinger som var bøyd til en stiv klo.

Rekylen fra Spencer–riflen slo øyeblikkelig kolben inn i skulderen hans, og Anguliik stønnet av smerte. Mens tårene spratt frem i øynene, kunne han så vidt skimte den brune kjempen som fortsatte stormløpet etter ravnebror.

Han hadde bommet.

Med nervøse, men hurtige fingre tørket han øynene og tok ladegrep på nytt. Anguliik hev etter pusten. Klofingeren krummet seg rundt avtrekkeren mens han siktet mot binna for annen gang.

 

 

 *****************************