Anmeldelse i Finnmark Dagblad, 12.04.2002:

Dag Ove Johansen

Ravnedrøm

Sjamanens rike 1:

Søtladen mystikk


Det er litt søtt, litt eksotisk, litt romantisk, litt historisk og framfor alt - eventyr. Den første boka i såkalt kiosklitteratur med en samisk hovedperson har litt av alt.

Morten Ruud

Handlingen utspiller seg i Kautokeino, Bossekop og Stjernøya. Året er 1893. Hovedpersonen Ande, en ung reingjeter, som tidlig mistet foreldrene sine, har skummelt sannferdige drømmer. Drømmer hvor ravnen er sentral, og hvor hendelser på liv og død åpenbarer seg. Hendelser som viser seg å være grusomt sannferdige.
Samtidig foregår det en parallell historie i Alaska, nærmere bestemt på Teller reindriftsstasjon.

Helten påføres smerte

En helt blir bare til en helt, hvis han må gjennomgå de største lidelser, prøvelser og pinsler. Dét gjør vår samiske helt. Ande kommer tidlig i boka opp i en situasjon hvor han i slåsskamp med ulven, stikker hånd inn i ulvegapet og tar tak i tunga, samtidig som han famler etter kniven og får stukket reindreperen.
Kjæresten Marit, vakker som bare en kvinne i den våteste guttedrøm kan være, er ikke så rent lite helt hun heller. Sammen med venninnen Anna redder hun stumpene av flokken, etter at ulvene har gjort det de kan av ugagn.

Døden hører med
Ande og Marit blir ett. Midnattsola skinner, måsen kurrer bedagelig i lufta, slapt blir hardt, tørt blir vått. Pust, pes, sus og lykke, ja,ja ja...!
Stedet er deres, inntil ulykken rammer. Anna, Marit og Ande er på fjorden og fisker. Anna rykkes ut av båten av en stor fisk og drukner. Etter flere dagers sokning driver hun i land, selvsagt rett nedenfor Ande og Marits elskovsrede.
Høstflytting. Våt og sleip natur. Elv som bruser og buldrer truende. Et varsel om at Ande skal rammes av et nytt knusende slag. Marit skal berge noen kalver som er havnet i elva og føres ned mot stryket. Hun havner selv i elva, og avslutningen er klassisk. Ande blir hjelpeløst vitne til at hans livs utkårede forsvinner i vannmassene, akkurat som ravnedrømmen fortalte om.

Ravnen og framtida
Men ravnen har fortalt om noe annet også. Frihetsstatuen i Amerika, en sjøreise med rein og utstyr. Det kommer mer, det kommer mer. Men det blir i de neste bøkene i serien Sjamanens Rike.
For Ande skal etter alle solemerker bli reingjeter i Alaska. Denne første boka har lagt til rette for det.

Lettfordøyd eventyr
For dette er eventyr, først og fremst eventyr. Men det er ikke bare det. Det er også en bok med kulturkunnskap. Forfatter Dag Ove Johansen har virkelig studert samisk kultur og historie, før han begynte på skrivinga. Han har også studert den samiske utvandringa til Alaska, hvor amerikanske myndigheter ansatte samer for å lære opp en sultende urbefolkning i Alaska, inupiatene, til å drive reindrift.
Samiske ord og uttrykk, samt skikker og vaner, fyller ut og beriker en ellers standard kjærlighets- og eventyrfortelling. De historiske og kulturelle fakta er der. Det er bare selve historien som er oppdiktet, og den passer inn i hvilken som helst såpesammenheng.
Et litterært verk av Dostojevskis format er dette såvisst ikke. Det har det da heller aldri gitt uttrykk for å være.