Finnmark Dagblad, 26.mars 2002:

Utvandret samehelt


Ande Ravna - merk deg navnet, for han er vår nye helt. En helt du ikke kan unngå å legge merke til når du handler dit daglige brød og melk.

Morten Ruud


I forrige uke slapp han løs, i hele 95.000 eksemplarer, og ble plassert i det meste av dagligvarebutikkene i Norge, i tillegg til kioskene da.
"Ulv! Varselropet lyder i natten og vekker hele leiren. Ulvene har angrepet reinflokken, og alle må delta i redningsarbeidet."

For "Sjamanens rike" er det samiske motstykket til Margit Sandemos "Isfolket". Mesteparten av denne typen litteratur selges ikke lenger, slik vi vanligvis tror, i kioskene, men derimot i dagligvarebutikkene.

En samisk helt
Det er forfatteren Dag Ove Johansen i Fauske som har tatt for seg en lite påaktet og kjent del av den samiske historien. Utvandringa til Alaska i 1894 og 1898, hvor flere hundre finnmarkinger ble ansatt av den amerikanske staten for å lære opp urbefolkningen i Alaska i reindrift. Fram til siste verdenskrig, da det ble forbudt for "hvite" å eie rein, var det samene fra Norge og Finland som bygget opp og drev det som ble suksess.

"Ande og de andre reingjeterne kjemper mot uværet, ulvene og tiden for å berge flokken. Etter denne vargnatten blir Ande hjemsøkt av urolige drømmer; "

Helten i bøkene er den unge Ande Ravna som sloss mot ulver og gjeter rein, samtidig som han koser seg med den flotteste jenta i mils omkrets.

Hun lengtet etter en ny natt i lavvoen slik at hun igjen kunne kjenne lukten av einerpusten hans. Hvor var han nå?

Serieroman
- Dette er en historie bygget på fakta i vår nære fortid. Historien er så omfattende at det ikke er mulig å presse den inn i én bok. Heller ikke en trilogi, ville være tilstrekkelig. Derfor blir det en serieroman ut av dette. Romanserien skildrer også en parallellhistorie i Finnmark, med de som ble igjen, sier Johansen.
Den første boka kom i slag 18. mars, deretter følger det en ny bok hver 14. dag. Ni av dem er allerede ferdige fra forfatterens side, mens han stoff nok til over 20.

Drama, spenning og erotikk
Det skal dampe av slike romaner. Sjamanens rike er ifølge forlaget og forfatteren intet unntak.
- Det er både drama, spenning og erotikk, men det er langt mindre enn i for eksempel Dinas bok av Wassmo. Denne typen litteratur blir ofte beskyldt for å være husmorporno, hvilket jeg mener er betydelig overdrevet.

"Marit staket seg tålmodig av gårde etter reinflokken. Det var umulig å bevege seg gjennom snølandet uten å tenke på Ande Ravna, den lyshårete og spenstige unggutten med de blå øynene og det varme smilet."

- Innholdet i bøkene er minst like alvorlig og seriøst som i andre bøker. Jeg har mellom 40 og 50 kildebøker, jeg har reist i fotsporene til samene i Alaska og jeg har intervjuet en del av etterkommerne. Arbeidet har tatt mellom tre og fire år.
Bøkene kommer også på nordsamisk på forlaget Idut.

-------
Morten Ruud
Journalist og lokalkontorleder
mr@finnmarkdagblad.no
telefon: 784 64 667