Fra Troms Folkeblad, 29.12.2005:

Starter N-Norges første lydbokforlag

 

SENJAHOPEN: Geir Tony Vildgren starter Nord-Norges første lydbokforlag i Senjahopen. Han vil inn i et marked i eksplosiv vekst.

Vidar Bjørkli

 

Starter nordnorsk lydbokforlag. Geir Tony Vildgren har kjøpt lydbokrettighetene til bokserien Sjamanens rike. Han satser på produksjon av lydbøker av nordnorske og samiske forfattere, innlest på nordnorsk dialekt og samisk språk. FOTO: VIDAR BJØRKLI

Jeg har jobbet med planene i halvannet år, og nå begynner endelig de finansielle brikkene å falle på plass. Fra nyttår satser jeg på å være i gang for fullt, sier 44-åringen som er utdannet lydtekniker.

Innovasjon Norge har tro på planene hans, og har nylig innvilget ham 104.000 kroner i tilskudd. Fokus bank har ifølge Vildgren stilt seg positiv til å bidra med lån og driftskreditt. Nå håper han også på positiv behandling i næringsfondet i Berg.

De totale investeringene i lyd- og redigeringsutstyr og studiofasiliteter vil beløpe seg til cirka 300.000 kroner.

Drev eget studio i Oslo

Vildgren har fra før god kjennskap til lydbokproduksjon. I 10 år drev han eget lydstudio i Oslo, der han blant annet produserte lydbøker for Lydbokforlaget.

Jeg er sjøl en ivrig bruker av lydbøker. Da jeg flyttet heim til Senjahopen for fire år siden, slo det meg at nordnorske forfattere med få unntak nesten ikke er representert innafor denne boknisjen. Det er også svært få lydbøker som leses inn på nordnorsk dialekt, sier Vildgren.

Alt dette tenker han å bruke sitt eget forlag til å gjøre noe med. Tanken er å satse på produksjon av lydbøker av nordnorske og samiske forfattere, lest inn på henholdsvis nordnorsk dialekt og samisk.

Bøker fra nord gjør seg best på vår egen dialekt. Det er en egen kraft i det nordnorske språket som er med på å skape dramatikk. Jeg vil satse på produksjoner hvor jeg i tillegg til tale også legger inn musikk og lydeffekter for å skape den rette stemninga, sier Vildgren.

Sjamanens rike

Han har allerede kjøpt lydbokrettighetene fra Damm & Søn til Sjamanens rike, et verk på 12 bind. Serien handler om den samiske utvandringa til Canada og Alaska på slutten av 1800-tallet. Han har gjort en demo-produksjon av første kapittelet med skuespilleren Ketil Høegh fra Tromsø som innleser. Resultatet er profesjonelt. Demoen har blant annet vært lagt ved søknaden til Innovasjon Norge.

Tanken min er å bruke skuespillere fra Hålogaland teater som innlesere, noe teateret er positiv til å være med på.

Vildgren sier at han også har fått positiv respons på planene fra Nordnorsk forfatterlag og fra forlagene han så langt har vært i kontakt med, Damm & Søn og Pax.

Trives i Senjahopen

Siden Vildgren flyttet heim har han drevet med litt av hvert. Han har jobbet på fiskebruk, drevet pub og jobbet på skolen og i åpen omsorg.

Da jeg kom til Senjahopen var planen å være her i tre måneder. Nå er det gått fire år. Jeg trives. Nå har jeg lyst til å skape noe som både kan gavne meg og bygda. Etter hvert ser jeg for at det kan bli flere arbeidsplasser ut av lydbokforlaget, sier Geir Tony Vildgren.

vidar.bjorkli@folkebladet.no
77858918

 

 

Marked i stor vekst

SENJAHOPEN: Markedet for lydbøker har vist et solid oppsving de siste årene.

I utgangspunktet var lydbøker beregnet for blinde, svaksynte og dyslektikere, men nå er det også noe sjøl de aller ivrigste bokleserne bruker for å få med seg mer. Mange har for eksempel oppdaget at de kan lytte til lydbøker mens de utfører andre aktiviteter. For barn er lydbøker populært, sier Geir Tony Vildgren.

Med sitt nye forlag vil han konkurrere med fire aktører som er i markedet fra før, og som alle holder til i Sør-Norge. Av disse er Lydbokforlaget størst med 750 titler og ei omsetning på 44 millioner kroner i 2004, opp fra 30 millioner året før, ifølge Økonomisk Rapport.

Mitt siktemål er å gi ut 10 titler i 2006, og deretter øke med 10 titler hvert av de neste to årene, sier Geir Tony Vildgren.