Foto i Saltenposten i forbindelse med lanseringen av bok nr. 11 ØSTENFOR MÅNE (foto: Sverre Breivik)

Forlaget sier om serien:

"Denne romanserien tar deg med til Finnmark i 1890-årene, og til det fjerne Alaska.

Hovedpersonene Ande Ravna og Marit Somby er oppdiktede personer, men mange av de andre menneskene du møter i serien har i høyeste grad vært levende. Og selv om mye av det du får oppleve i serien SJAMANENS RIKE er fantasi, er bakgrunnen for hele eventyret virkelig nok. Stedene er riktige, og historiske fakta er så autentiske som de kan bli - nå hundre år etter. Men fremfor alt - det er en medrivende historie som har alt som skal til: sterke personligheter, storslått natur, intriger og drama, overtro og mystikk, et hardt liv og en glødende kjærlighet."

 

EN FANTASTISK REISE BEGYNNER HER....

 

Etter råd fra dr. Sheldon Jackson, undervisningsminister for Alaska, inviterte amerikanske myndigheter i 1893 samer fra Finnmark over til villmarksstaten for å lære eskimoene reindrift. En av Jacksons støttespillere var kaptein Michael Healy om bord i kystvaktskipet Bear. To grupper reiste over i 1894 og 1898 og fikk kontrakter som reingjetere. Flere av samene ble senere lokket både til Klondyke og Nome under gullrushet. Denne beretningen er en frittstående dramatisering bygd på historiske fakta fra et omfattende kildemateriale. Steder, historiske hendelser og noen personer er autentiske, men mesteparten av handlingen og dialogen er oppdiktet.

 

"For dette er eventyr, først og fremst eventyr. Men det er ikke bare det. Det er også en bok med kulturkunnskap. Forfatter Dag Ove Johansen har virkelig studert samisk kultur og historie før han begynte på skrivinga."

(Morten Ruud i Finnmark Dagblad)

 

"Ny serie, og slette ikke dårlig heller...Dag Ove Johansen besitter åpenbart omfattende kunnskap om en viktig del av norsk historie. Hans bruk av historiske personer gir lyst til å følge denne serien."

(Fartein Horgar i Adresseavisen)

 

 

Dag Ove Johansen var vinner av Egmont Bøkers manus-konkurranse i 1999. Utgis på N.W. Damms Forlag.

Serien utkommer på nord-samisk på forlaget Idut i Porsanger.