HVA MENER LESERNE OM BØKENE?

Det er kommet mange meget gode reaksjoner på seriens første bok til forfatteren muntlig, både fra unge og gamle lesere av begge kjønn.

 

Dette er den første skriftlige kommentaren:

13.03.2002:

Dette her lover godt. Boka er velskrevet, engasjerer og man får bare lyst å fortsette å lese. Nå avhenger alt av bokanmelderne og at de samisk engasjerte er med på å markedsføre. Altså etter min mening bør dette bli en suksess (Hilmar Nilsen, Porsanger)

Noen anmeldelser hentet fra nettbokhandelen www.mao.no:

Ravnedrøm
Dette er første boka i serien "Sjamanens rike", og den er ganske annerledes enn andre serier. Handlingen foregår blant samene nord i Norge og blant eskimoene i Alaska. Eskimoene mister sitt levegrunnlag når andre folk jakter på hvalross og sel, så amerikanske myndigheter inviterte samer fra Finnmark over til Alaska for å lære eskimoene reindrift.
Dette er bakgrunnen for denne oppdiktede historien, men vi kommer ikke særlig langt i denne boka. Samene har ennå ikke fått invitasjonen ved bokas slutt. Vi følger både eskimoene og samene et stykke på vei i deres liv, men jeg synes det går seint med å få disse historiene knyttet sammen. Isteden skjer det mye som ikke har noe med saken å gjøre blant samene, og jeg må innrømme at jeg ikke helt først forstod hensikten med alt som skjedde, før jeg var i kontakt med forfatteren og fikk det forklart.
Jeg synes også det er litt lite forklaringer rundt samenes levemåte, det virker som om forfatteren tar det for gitt at alle vet en del ting om samer. Jeg vet veldig lite og satt igjen med en del spørsmål etterpå. Boka var spennende enkelte steder, men jeg håper historien utvikler seg mer etter hvert. (Poeng: 4 av 6)
Huldra

Interessant satsing
Dette er den første boka i serien "I sjamanens Rike". Det er planlagt tyve bøker i denne serien som forteller om en mindre kjent arbeidsutvandring på 1800-tallet.
De aller fleste her til lands har slektninger som emigrerte til Amerika. Det som færre vet om er at det ble hentet over to kontingenter samer til Canada. Disse skulle lære opp inuittene i reindrift. Amerikanerne som hentet over samene mente at dette var et intelligent og arbeidsdyktig folk som kunne være til stor hjelp "over there". Her heime i Norge var jo forholdene for samene helt annerledes. Og enda i dag sliter mange for å aksepteres.
Forfatteren har sjølsagt skapt karakterer som vi kan identifisere oss med, og som ikke har direkte rot i virkeligheten. Alt i alt ei god bok som anbefales. Må vel nevnes at den hører til i "kiosklitteraturen" og må leses deretter. Men det har ingenting og si for leseropplevelsen. (Poeng: 5 av 6)
Nini

Romanserie med historisk bunn
Boka tar utgangspunkt i historiske hendelser fra Finnmark og Alaska, da norske samer førte rein over til Alaska for å lære eskimoene reindrift.
Handlingen foregår parallelt mellom samegutten Ande og hans liv som reingjeter, og hendelser på Teller reindriftsstasjon i Alaska.
Vi følger Ande på reinflyttinga til Stjernøya om våren, gjennom sommeren og på høsten tilbake til Kautokeino. Han er en begavet gutt, og har Ravnedrømmer, som varsler om ulykker og framtida.
Fra Alaska får vi med oss bakgrunnen for innføringa av rein, og det første forsøket. Det er historia om Ande som er mest spennende, men det kan hende det går trått å lese om Alaska, fordi man har så lite forhold til folket og landet der. Gleder meg til bok nr 2! (Poeng: 5 av 6)
Lene, Trondheim

**************************************************

Her er andre meninger:

Hallo.

Jeg takker så mye. Fikk bøkene på tirsdag. Har nå gitt bort de to andre bøkene til min svigerinne, og hun er foreløpig veldig positiv til det hun har lest så langt. Jeg har ringt inn til abb.service og bedt om abonnement, men har ennå ikke mottatt bok nr. 3. Jeg skal ta kontakt med dem over helga. Bok nr. 2 sluttet veldig spennende. Har også begynt å forstå og huske flere samiske ord og uttrykk ettersom jeg leser. Veldig interessant, i grunnen.

Så denne serien blir nok en suksess, skal du se. Jeg anbefaler den til mine venninner.

Irene, Lena

***********************************************

Håper ellers det går strålende med salget. Bok nr. 1 er svært god. Kanskje den stilistisk sett mest utfordrende på flere år. Innholdet
er selvfølgelig veldig spennende/suggererende i seg selv.

Hans Trygve Jensen, Tranøy

*******************************************************

Jada! Dette er absolutt leseverdig. Jeg synes du har både en Jack London, en
Kjell Hallbing i deg når du maner fram skikkelsene i fortellingen. Du
opplever denne ravnedrømmen når du beskriver den slik en ekte sjaman gjør
det. Stå på og lykke til...hilmar

*****************************************

Jeg har lest de to første og venter spent på
nr. 3. For å gå rett på sak: Denne seriens basis-historie tror jeg vil egne
seg godt for film. Nå har jeg ennå ikke fått tak i bok 3, noe jeg gjerne
skulle fått. Men forutsatt at du i bok 3 har skrevet så langt som at Ande og
de andre kommer til Alaska, kunne jeg tenke meg å skrive et treatment for
film over historien. Jeg har en produsent som er interessert i å gjøre en
evt. opsjon på bøkene dine

Jan, Oslo

***********************************************

Og jeg har lest den første boka i mange nye serier, som jeg ikke har orket å fortsette med. Din serie derimot, fenget interessen min, og jeg kommer til å være en trofast leser fremover.

Irene

************************************************

Heisann..Jeg likte kjempegodt den boken.. Så er jeg litt fascinert av samebefolkningen
også da!:)

Camilla

************************************************

Må virkelig berømme deg for villmarks-skildringene i bøkene dine, de er "ramsalte" og virker autentiske. Det samme gjør skildringene av miljøer, hverdagsliv og historiske sammenhenger. Troverdig. Personene er vagere foreløpig, men sånn er vel strategien også (?) - skikkelsene får vel mer
personlighet etterhvert som serien skrider fram.

Einar

**************************************************

hei! lovte å gi deg tilbakemeling på den nye boka di....jeg er resepsjonisten på Polar hotell i tromsø der du ga meg en utgave av den første boka i Sjamanens rike. Dro på ferietur i begynnelsen av april og startet lesingen - jeg leste den likegodt ut på en dag!spennende handling og så søte beskrivelser av et nyforelsket par,og handelsvirkomheten er artig å lese om.Også på den andre side der de oppfatter at "skandinavien" har gode reingjetere er god!Absolutt lesestoff jeg vil ha mere av! Lykke til videre med utgivelsene!

Hege

************************************************

Hei, og tusen takk for bok nr. 1. Satt igår kveld og leste, fikk ikke lagt den fra meg boka di, veldig engasjerende. Har hatt en slik opplevelse tidligere da jeg startet på Isfolket. Måtte bare fortsette å lese ! Hvor mange bøker kommer det - gleder meg allerede og vil bestille etterhvert. Tusen takk igjen.

Kjersti

************************************************