RAPPORT FRA

SHAMAN ON WHEELS III

Research-tur til Finnmark

12.- 23.mai 2004

i forbindelse med dokumentarbok om Anne Susanne Tornensis, barnebarnet til en av mine historiske personer i romanserien SJAMANENS RIKE, Johan Svendsen Tornensis.

 

Reiste først til hytten i Horndal, Sørfold i Nordland, etter arbeidstid. Kom sent frem og det ble en tidlig kveld for de reisende. Sol og fint vær.

Dro tidlig avgårde nordover til Bognes fergeleie og rakk akkurat fergen som la fra land kl. 10.45. Det var fremdeles sol og fint vær, men ikke særlig varmt. I Narvik møtte jeg en ung kvinne som spurte om jeg hette Dag Ove Johansen, noe jeg bekreftet. Det viste seg å være en av mine tidligere elever fra slutten av 1980-tallet. Et meget hyggelig gjensyn. Dro via Sætermoen og Bardu der det var sludd i luften og snøslaps på veiene, et riktig ufyselig vær. Videre til Skibotn der vi leide oss inn på Strandbu Camping. Nydelig vær med nysnø på fjelltoppene.

Vi dro oppover den vakre Skibotndalen til Kilpisjärvi i Finland. Fremdeles skinte solen, men luften er kjølig nå i mai etter en varm og flott april.

 

Ankom Kautokeino og sjekket inn på samme hytte vi bodde på under turen sommeren 1999 sammen med Mariann og Henry Hansen, den første research-turen i forbindelse med romanserien SJAMANENS RIKE.

 

Så brukte jeg tre dager sammen med Anne Susanne og gjorde både opptak og tok notater av det hun hadde å fortelle om sine barneår i Canada. Fikk også avfotografert noen originalbilder fra oppholdet ved Mackenzie-elven. Hadde noen flotte timer sammen med en vital og oppegående stor, liten dame fra viddelandet. Den 20.august 2004 blir hun 80 år.

 

 

Etter oppholdet i Kautokeino dro vi videre til Karasjok.Vi overnattet her og dro videre dagen etter for et kortere besøk hos min søster i Båtsfjord i Øst-Finnmark. Kjørte deretter langs Tanaelven på både finsk og norsk side og krysset elvcen ved Utsjok. Deretter bar det sørover til Rovaniemi og Pello. Etter 760 km fant vi en hytte i den finske skistjernen Eero Mäntyrantas hjemby Pello.

Siste stans var Arcus Camping i Luleå før vi nådde Fauske søndag ettermiddag. Gjennom hele turen hadde det vært bra vær, men kjølig. Frodigheten i Salten slo mot oss da vi nådde Junkerdalen. På hele ruten opplevde vi stort sette museører på trærne og planter som sturet i det kjølige været.

Nå er det tid for å samle stoffet og intervjuene og begynne å skrive ned noe av Annes historie fra Canadas villmark på 1930-tallet.

 

Fauske 10.06.2004,

 

Dag Ove Johansen

Shaman on Wheels