RAPPORT FRA

"SHAMAN ON WHEELS"

Bokturné og promotion gjennom deler av Finnmark og Nord-Troms

4.- 11.august 2002

med første bok RAVNEDRØM i serien

Generelt kan en si at mottagelsen har vært meget positiv under hele rundturen. Gratisbøkene er mottatt med entusiasme og begeistring. Mange ante ikke noe om at det var en Finnmarksserie på gang. En bokansvarlig jeg traff i en Skibotn-butikk anså bøkene for nok en kioskroman i rekken av serier i kjent romantikk-stil. Og selv samer jeg traff på turen visste ikke noe om bakgrunnen for historien. I dagsrapportene vil jeg komme med en nærmere beskrivelse av mennesker og hendelser jeg opplevde under turen. Hver kveld gjorde jeg hjemmeleksen min: signerte bøker på forhånd i leiehytta vi hadde slik at alt var klart til neste dag (se bilde lenger ned på siden...).

04.08

Startet fra Fauske med 2300 eks. av RAVNEDRØM i bilen. Ruten skulle gå via Narvik og Kiruna til Kautokeino.

Første stans ble det lule-samiske senteret Arran på Drag i Tysfjord der jeg etterlot 30 ex vedlagt følgeskriv til senteret.

Neste stans ble Ballangen Camping sør for Narvik, som onkel til vår sønns samboer driver i stor skala. Stedet ble utnevnt som Norges beste campingplass i fjor. Her ble det lagt igjen 50 eks av boken til utdeling til gjestene. Eieren Jørn kom på følgende ide: han kunne tenkt seg et salgsstativ med 10 ex av hver utkommet bok til neste sommer. Det gikk mye lesestoff ved campingplassen fordi mennene dro på fjellet, fiske eller jakt, og kvinnene ble igjen på plassen for å lese. Et artig sammentreff var møtet med Einar Olsen, IT-ansvarlig på Arran på Drag, på Ballangen Camping. Han har jeg hatt nettkontakt med og han leser min serie. Han ønsket meg til en høstlig same-konferanse i Tysfjord, noe jeg sa meg interessert i. Fra før har Biblioteksforeningen i Nordland ønsket meg som foreleser om serien i høst.

I Narvik ble det lagt ut signerte bøker på Statoil og Esso. Eierne var meget positive til å få gratisbøker til utdeling.

Vi dro videre over Bjørnefjell til Sverige. I den svenske småbyen Abisko ligger en grensehandel som kalles Lapporten som har 2000-2500 handlende pr. dag. Her tok eieren gladelig i mot 200 ex av boken, noe han regnet med gikk unna på kort tid. 90 % av kundene er nordmenn. Dette er hovedporten langs E-10 mellom Å i Lofoten og Luleå i Sverige. Samtidig er det hovedfartsveien for finnmarkingene på vei til og fra Norge. Her ligger et stort potensiale for salg av slike serier med egne stativer for bøkene.

Overnatting i Kiruna.

05.08

Ankom Kautokeino ut på dagen etter en stans i finske Enontekiø hvor jeg fikk komme ombord i Bibliotekbussen som er et samarbeidsprosjekt mellom Kiruna, Enontekiø og Kautokeino. Den farer vidt omkring på Nordkalotten med bøker på alle språk her nord: samisk, finsk, norsk, svensk. Jeg ga bibliotekaren i bussen mine bøker.

Møtte den norsk-svensk-finske bibliotekbussen i finske Enontekiø.

Slo oss til på Arctic Motell i sentrum av Kautokeino i sol og 22 C. Jeg dro ut på ny runde med bøker og delte ut på Shell, Statoil, Esso, Coop og Rema 1000. Jeg brukte to dager i Kautokeino og snakket mye med folk om serien. Mange leste den allerede og flere var abonnenter. Var innom Museet med bok som ble registrert i samlingen der.

Overnatting Kautokeino. Tørken hadde vært så stor i sommer at det fantes ikke mygg på vidda, så utrolig som det kan høres. Men vi satt ute om kvelden uten å merke en eneste mygg. De kunne dessuten fortelle her at tørken også hadde slått ut multebærene.

 

06.08

Fortsatte altså utdeling og samtaler også denne dagen. Delte ut på Turistinformasjonen og Bokhandelen samt ny porsjon bøker på Rema-1000. Mange nevnte at det var stor interesse for serien i Kautokeino, men mange spurte også om når den samiske utgaven utkom. En driver av en klesbutikk ville absolutt kjøpe en av T-skjortene med motiv fra bok nr. 4 og fikk lov til det. Bokhandelen i Kautokeino fikk en T-skjorte.

Forfatteren utenfor hytta i Kautokeino

Jeg ble tipset om at filmregissøren for den nye filmen Báze, Nils Thomas Utsi, var i Kautokeino i forbindelse med innspillingen av denne filmen, som fikk statlig støtte på 8 millioner og som skal ha premiere under påskefestivalen i Kautokeino neste år. Han ble i fyr og flamme over serien og fikk de 3 første bøkene. Han ga meg klar beskjed om ikke å underskrive noen kontrakt med noe annet selskap før han hadde vurdert serien.

Dro videre via Mieron der jeg stanset på den vesle landhandelen der og la igjen en bokpose på 30 bøker. Det viste seg at mor til eier var 6 år gammel da hun sammen med foreldrene og flere andre samefamilier dro til Canada for å bygge opp reindriftsstasjonen der i 1931. De ventet på den berømmelige transporten av 3000 rein fra Vest-Alaska til McKenzie-deltaet men ferden som ble ledet av Anders Aslaksen Bær tok ikke bare 18 mnd som planlagt, men nærmere 5 år. Jeg snakket med Susanne Tornensis i over 1 time. Hun er 78 år med behersker ennå engelsk etter 8 år i Canada, der hun også lærte fransk, noe hun hadde glemt. Hun var 14 år gammel da hun vendte tilbake til Norge igjen. Hennes historie skal jeg følge opp i eget prosjekt. Hun hadde en stor bildesamling fra de 8 årene i Canada.

Var også innom Masi med bøker på dagligvareforretningen der.

Ankom Karasjok og slo oss til på NAF Campingen der som er en meget flott plass med fine hytter. Som vanlig tok jeg til med utdelinger alt på ettermiddagen og kvelden etter at vi hadde etablert oss i hytten. Statoil, Narvesen, Rimi, Mix-kiosken, Coop og Esso.

Overnatting Karasjok.

Signeringsferden forberedes...

 

07.08

Fortsatte utdeling i Karasjok. Sapmi-senteret, som er utrolig besøkt av nordmenn og utlendinger, fikk et stort antall. De ansatte ville dessuten ha egne signerte utgaver. Ble invitert inn på Sametinget til kaffe sammen med sametingspresidenten Svein Roald Nystø og hadde en hyggelig omvisning og samtale med ham og andre der. Bygget er meget imponerende og et yndet besøkssted for turister. Bussene fra kontinentet sto i stort antall utenfor.

Bokhandelen i Karasjok fikk signerte bøker samt to T-skjorter som vakte stor begeistring.

Var innom NRK Sameradioen. De var meget opptatt og hadde mange på ferie. Fikk kontaktet Mattis Hætta, som fikk mine 3 bøker og skulle ringe meg når jeg kom hjem. Dette var en meget interessant sak for dem.

I Skoganvarre, et viktig militært område for Norge, fikk butikken bøker. Eieren kunne fortelle at hans bestefar hadde emigrert til Alaska i 1898.

Dro så videre til Lakselv. Delte ut på Coop, Shell, Statoil, Esso, Narvesen, Rema-1000, Rimi og på Finnmark Dagblads kontor som ville bruke dem til premier. Utrolig nok traff jeg innsamlingsspesialisten Shirley Bottolfsen fra Bodø, som samler inn penger til litt av hvert. Hun hadde bodd i Lakselv tidligere og var nå der i ferien for å samle inn penger til gressklippertraktor for kirkegården i Lakselv. Hun ville ha en bokpakke som gevinster i loddtrekningene. Flere rundt henne fikk signerte bøker.

Utsikt innover Porsangerfjorden mot Lakselv

Dro videre via Indre-Billefjord (der Idut er) og la igjen en bokpose utenfor en butikk der med følgebrev. Butikken var nemlig stengt for dagen.

Vi stanset for kvelden i Olderfjord, som er på krysset mellom E-6 og veien til Nordkapp. Her var det virkelig trøkk med busser på vei nord og sør. Delte ut på butikken der, Lind & Sønn samt selve Russenes Camping med T-informasjon og kiosk.

Overnatting Olderfjord

 

08.08

Dro via Skaidi (hovedkryss mellom E-6 og veien til Hammerfest) til verdens nordligste by som lå i tåke og yr med 12 C. På Skaidi delte jeg ut bøker på butikken samt Statoil. I Skaidiområdet er det over 1000 hytter. Det er her Hammerfestfolket holder til i påsken bl.a. Butikkeieren sa at det gikk formidable mengder pocketbøker her. Kunne godt tenkt seg stands med bøker av serier.

I Kvalsund ble det også utdelt bøker på Coop. Kjørte over Kvalsundet og den flotte broen her over til Kvaløya. Vakker natur og mye sei i fjorden samt rein i bakkene. Kvaløy er sommerbeiteplass for rein fra Kautokeino, i likhet med Stjernøy og mange andre øyer langs Finnmarkskysten.

I Hammerfest var sydgående hurtigrute i land og tusener av turister strømmet inn i den flotte byen som ligger fint til langs en vid bukt. Delte ut bøker på bokhandelen, en Interbok-handel, som kunne fortelle at de ikke hadde mottatt noen førsteeks. av serien og ante ikke at den fantes. Delte ut på Narvesen, Coop, Torvkiosken, Prix, Statoil, Esso, Rimi, Gydas, Shell, Narvesen 2, Bunnpris, Statoil/Citroën.

Tok kontakt med Finnmark Dagblads Morten Ruud, som intervjuet meg ang. turen. Det er samme Ruud som omtalte serien da den ble lansert og som ga den en pen anmeldelse.

Videre til Alta over Sennaland. Delte ut bøker på Rema-1000 i Elvebakken, østlige del av Alta. Rakk ikke mer fordi det var for sent. 17 C.

Vakker natur over Sennaland mot Alta

Overnatting Alta River Camping nord for Bossekop.

09.08

Opp grytidlig: 0730 og delte ut på de åpne bensinstasjonene på Elvebakken: Statoil, Esso og Shell samt Flyplassen. Eieren av kafeen der mente at det burde vært laget en selvklebende etikett (jfr for Emilies tid) som kunne limes på hyllen under min serie som gjorde oppmerksom på at dette var en Nordkalotthistorie, en Finnmarkserie. God ide!

I Alta sentrum (Alta består av tre deler: Elvebakken, Alta sentrum samt Bossekop): delte jeg ut på Interbok. De fikk 2 T-skjorter. Videre utdeling på Rema-1000, Narvesen (dobbel dose fordi de hadde to avdelinger i sentrum) og Rimi.

Var samtidig her i intervju med Altapostens red. Lund.

Oppdaget at NRK Finnmark hadde tilhold der også og tok kontakt. De gjorde et større intervju som skulle sendes i kortversjon på formiddag og langversjon på ettermiddag med lydeffekter, opplesning fra boken samt intervju med meg. Blir sendt uke 34 på Nordaførr. Det er den kjente nordnorske stemmen Einar Jeremiassen som sto bak dette.

Både Altapostens redaktør som intervjuet meg samt NRKmannen Einar fikk alle de tre første bøkene.

Dro da videre til Talvik (der William Kjellmann kom fra): et lite sted med en eneste butikk, som fikk en bokpose med signerte bøker.

På Sameleiren i Isnestoften noen mil nord for Talvik, delte jeg ut signerte bøker til de som står der gjennom hele sommeren og selger samesouvernirer. De tilhører Eira-familien som kommer fra Kautokeino. De har sine rein på sommerbeite her. Det vakte stor begeistring å få gratis bøker. En av de mest aktive ville dessuten ha en av T-skjortene mine. En liten butikk med bensinstasjon ved Langfjorden, Storsandnes, fikk en bokpakke.

Neste stans var Burfjord, som er åsted for store utgravninger av samiske boplasser. Delte ut bøker på Rimi og Coop her.

På Kvænangsfjellet med fantastisk utsikt over Kvænangsfjorden, var det en ny sameleir hvor jeg delte ut bøker. Disse er også Kautokeino-samer som har reinen sin på sommerbeite her på Kvænangsfjellet. Fikk byttet til meg en spesiell sjamanskjorte i bytte med min egen skjorte.

Olderdalen var siste stopp for overnatting. Delte ut bøker på Shell her.

Overnatting Olderdalen.

10.08

Turen som skulle vare til tirsdag 13.august måtte avsluttes da det er ganske få bøker igjen. La igjen de tre første bøkene hos avisen Framtid i Nord som har redaksjonen i Olderdalen. La den i postkassen deres med følgeskriv. Hovedsakelig har det gått flest bøker, som naturlig er, i Finnmark.

I Samuelsberg, mellom Olderdalen og Skibotn, arrangeres urfolksfestivalen Riddu Riddu hvert år. Det var hit jeg sendte 134 eks. av RAVNEDRØM til festivalen i midten av juli.

Dro videre til Skibotn og delte ut de siste bøkene på en lokal butikk samt Statoil her. Hadde en lengre samtale med eier som trodde dette bare var nok en vanlig romantikkserie for kioskene. Hun fikk signert bok og ville lese dette som syntes å være meget interessant om Nordkalottens historie.

Tamokelva i vakre Tamokdalen, indre Troms

Kjørte nå sørover til hytta i Horndal via Tamokdalen og Skjold i indre Troms før vi vendte nesen hjem mandag 12.08 etter over 2300 km kjøring på vel en ukes tid.

Konklusjon:

Det viser seg å være meget nyttig med en slik lanseringsmetode. Man knytter viktige kontakter, snakker med folk, informerer om denne serien som flere ikke var oppmerksomme på, selv ikke folk i det samiske miljøet. En av rådgiverne hos sametingspresidenten leste serien og var meget begeistret. Likeså mange jeg pratet med på Sápmi og andre samiske steder. Dessuten er muligheten for intervjuer i aviser og radio langs ruten meget viktig.

Men det viser også at markedsføringen i Nord-Norge kanskje burde vært enda mer fokusert på at dette er en Nordkalottserie med historisk bakgrunn i samisk utvandring til Alaska som amerikanske myndigheter sto bak i 1894 og 1898. Alle har trodd at dette er en vanlig bonderomantisk serieroman a la mange andre. Ideen om merkelapp under salgshyllene er god. Dessuten er potensialet på turiststeder stort. Hva med egne salgsstativer med utgaver av alle utkomne bøker i en serie?

 

Fauske 12.08.2002,

 

Dag Ove Johansen

Shaman on Wheels