(Trønder-Avisa)

 

Les en annen internettanmelder av serieromaner (hun kaller seg Tone) og se hva hun sier om RAVNEDRØM

  • RAVNEDRØM, FROSTMÅNE og VESTENFOR SOL, er i sin helhet lagt ut på nett slik at du kan se hvordan det hele fungerer på CD-rom'en. Du kan prøve deg på de lettleselige utgavene av tre første bøkene ved klikke på lenkene under:
  • RAVNEDRØM
  • FROSTMÅNE
  • VESTENFOR SOL

 

RAVNEDRØM er første bok i serien. Handlingen starter vinteren 1893 på Finnmarksvidda i samebyen til Somby-familien vest for Máze. Hovedpersonene Ande Ravna og Marit Somby blir presentert. Vi blir også presentert for hovedpersonene i Alaska, pastor Sheldon Jackson, som sto bak invitasjonen av samer til reindriftsprosjektet i Alaska, hans støttespiller kaptein Michael Healy og inupiaten Anguliik.

Boken er tilegnet mine to voksne barn, Lise og Lasse, men også Øystein og Susanne, deres samboere, dessuten til minne om Ann Helen Hamran, som døde 2.februar 1996 i USA, bare 22 år gammel...

Boken er oversatt til nordsamisk av den samiske forfatteren Rauni Magga Lukkari og utkommer på forlaget Idut i Porsanger høsten 2003. Klikk på det samiske flagget for å se bilde av omslaget:

 

Avisene sier om RAVNEDRØM - første bok i romanserien SJAMANENS RIKE:

 

  • "Maskulin med action, blod og annet som gir serielivet mening. Absolutt original i havet av gråtende sigøynerpiker og tapre alenemødre."(Sissel Hoffengh, Dagsavisen)
  • "For dette er eventyr, først og fremst eventyr. Men det er ikke bare det. Det er også en bok med kulturkunnskap. Forfatter Dag Ove Johansen har virkelig studert samisk kultur og historie, før han begynte på skrivinga." (Morten Ruud i Finnmark Dagblad)
  • "Personskildringene er relativt nyanserte, og dermed troverdige."(Guri Hjulstad, Trønder-Avisa)
  • "Ny serie, og slett ikke så dårlig heller.....Dag Ove Johansen besitter åpenbart omfattende kunnskap om en viktig del av norsk/samisk historie. Hans bruk av historiske personer gir lyst til å følge denne serien." (Fartein Horgar, Adresseavisen)
  • "...men folk er skildret på troverdig vis. Og om deres tanker, tro og drømmer skriver Johansen svært så overbevisende. Tidskoloritten virker ekte: dette kunne godt ha hendt i 1893!"(Harald O. Lindbach, Ságat)

 

DETTE SIER LESERNE (hentet bl.a. fra nettbokhandelen www.mao.no):

 

Ravnedrøm

Bok nr. 1 er svært god.
Kanskje den stilistisk sett mest utfordrende på flere år. Innholdet er selvfølgelig veldig spennende/suggererende i seg selv.

(Hans Trygve Jensen)

Ravnedrøm

Heisann..Jeg likte kjempegodt den boken.. Så er jeg litt fascinert av samebefolkningen
også da!:), hilsen Camilla

Ravnedrøm

Og jeg har lest den første boka i mange nye serier, som jeg ikke har orket å fortsette med. Din serie derimot, fenget interessen min, og jeg kommer til å være en trofast leser fremover. Lykke til videre med serien din!! Hilsen Irene Skaugerud

 

Ravnedrøm
Dette er første boka i serien "Sjamanens rike", og den er ganske annerledes enn andre serier. Handlingen foregår blant samene nord i Norge og blant eskimoene i Alaska. Eskimoene mister sitt levegrunnlag når andre folk jakter på hvalross og sel, så amerikanske myndigheter inviterte samer fra Finnmark over til Alaska for å lære eskimoene reindrift.
Dette er bakgrunnen for denne oppdiktede historien, men vi kommer ikke særlig langt i denne boka. Samene har ennå ikke fått invitasjonen ved bokas slutt. Vi følger både eskimoene og samene et stykke på vei i deres liv, men jeg synes det går seint med å få disse historiene knyttet sammen. Isteden skjer det mye som ikke har noe med saken å gjøre blant samene, og jeg må innrømme at jeg ikke helt først forstod hensikten med alt som skjedde, før jeg var i kontakt med forfatteren og fikk det forklart.
Jeg synes også det er litt lite forklaringer rundt samenes levemåte, det virker som om forfatteren tar det for gitt at alle vet en del ting om samer. Jeg vet veldig lite og satt igjen med en del spørsmål etterpå. Boka var spennende enkelte steder, men jeg håper historien utvikler seg mer etter hvert. (Poeng: 4 av 6)
Huldra

Interessant satsing
Dette er den første boka i serien "I sjamanens Rike". Det er planlagt tyve bøker i denne serien som forteller om en mindre kjent arbeidsutvandring på 1800-tallet.
De aller fleste her til lands har slektninger som emigrerte til Amerika. Det som færre vet om er at det ble hentet over to kontingenter samer til Canada. Disse skulle lære opp inuittene i reindrift. Amerikanerne som hentet over samene mente at dette var et intelligent og arbeidsdyktig folk som kunne være til stor hjelp "over there". Her heime i Norge var jo forholdene for samene helt annerledes. Og enda i dag sliter mange for å aksepteres.
Forfatteren har sjølsagt skapt karakterer som vi kan identifisere oss med, og som ikke har direkte rot i virkeligheten. Alt i alt ei god bok som anbefales. Må vel nevnes at den hører til i "kiosklitteraturen" og må leses deretter. Men det har ingenting og si for leseropplevelsen. (Poeng: 5 av 6)
Nini

Romanserie med historisk bunn
Boka tar utgangspunkt i historiske hendelser fra Finnmark og Alaska, da norske samer førte rein over til Alaska for å lære eskimoene reindrift.
Handlingen foregår parallelt mellom samegutten Ande og hans liv som reingjeter, og hendelser på Teller reindriftsstasjon i Alaska.
Vi følger Ande på reinflyttinga til Stjernøya om våren, gjennom sommeren og på høsten tilbake til Kautokeino. Han er en begavet gutt, og har Ravnedrømmer, som varsler om ulykker og framtida.
Fra Alaska får vi med oss bakgrunnen for innføringa av rein, og det første forsøket. Det er historia om Ande som er mest spennende, men det kan hende det går trått å lese om Alaska, fordi man har så lite forhold til folket og landet der. Gleder meg til bok nr 2! (Poeng: 5 av 6)
Lene, Trondheim