SJAMANENS RIKE PÅ SAMISK

PRESSEMELDING

 

Dag Ove Johansen

Sáivomáilbmi 1 Geaiddaniehku

Forlaget Idut har gleden av å presentere boken Geaiddaniehku, som er den første boken i romanserien Sáivomáilbmi. For første gang utgis det en romanserie i pocketutgave på samisk!

Romanserien er tidligere utgitt på norsk med tittelen Sjamanens rike (Egmont Bøker Fredhøi 2002 og Damm 2002, 2003). Serien består av 12 bøker. Seriens første bok har tittelen Ravnedrøm.

Romanserien Sáivomáilbmi handler om samers utvandring til Alaska på slutten av 1890-tallet. Den er en frittstående dramatisering bygd på historiske fakta. Steder, historiske hendelser og noen personer er autentiske. Mesteparten av handlingen og dialogen er oppdiktet, og de fleste karakterer er fiktive. Leseren tas med til Finnmark, Alaska og Canada. Vi følger personene fra 1893 til 1899.

I boken Geaiddaniehku møter vi unggutten Ánde Rávná. Året er 1893. Vi befinner oss et sted på Finnmarksvidda øst for Máze. Ánde er dreng i Somby-siidaen. I vinternatten må han ut og jage bort ulv som angriper reinflokken. Det skjer ikke uten dramatikk. Ánde er en dyktig reingjeter. Han har spesielle evner, og vet mer enn folk flest gjør. Han har drømmer hvor ravnen er sentral, underlige og skremmende drømmer om hendelser som senere skal vise seg å bli virkelige. Ungjenta Marit er tjenestejente i siidaen. Hun og Ánde er forelsket i hverandre. Samtidig møter vi pastor Jackson i Alaska. Han leder arbeidet med å få inupiatene til å begynne med reindrift. Amerikanske myndigheter har leid tsjuktsjere til å lære inupiatene reindrift. Men samarbeidet lykkes ikke. Tsjuktsjerne blir sendt hjem. Og pastoren har hørt at samer er dyktige reindriftsfolk ...

Forfatter er Dag Ove Johansen (53), Fauske. Han debuterte som forfatter i 1974, og har hittil utgitt mer enn 20 bøker. Med sin roman Ravnedrøm vant han Egmonts manuskonkurranse i 1999.

Rauni Magga Lukkari har oversatt boken Geaiddaniehku til nordsamisk.

 

Omslagsillustrasjonen er laget av Boro Pavlovic.

Idut gir ut Geaiddaniehku.

Nordisk Ministerråd (Nordbok) har bevilget støtte til oversettelsen av boken.

Boken er utgitt med støtte fra Samisk kulturfond.

Geaiddaniehku

ISBN 82-7601-076-8

Pris: NOK 65,-

Nordsamisk

221 s.

Pocketbok

Idut 2003

 

Forlag:

Ikkaldas

N-9710 Indre Billefjord

Tlf. 78 46 47 49

Fax 78 46 47 67

idut@online.no