BOKANMELDELSE FRA TRØNDER-AVISA, STEINKJER

Tittel: Ravnedrøm

Sjanger: Underholdningslitteratur

Forlag: Egmont Bøker Fredhøi

Action i samisk drakt

Kamp mot frådende ulv, kamp mellom folk og kamp mot naturkreftene. Dramatiske hendelser står i kø i Ravnedrøm - første bok i serien Sjamanens rike.

Den historiske rammen er amerikanernes invitasjon til norske samer om å lære eskimoene reindrift i Alaska mot slutten av 1800-tallet. To grupper reiste over.

"Ravnedrøm" er første akt i dramaet.

Boka innleder med presentasjon av hovedpersonen Ande idet han trør venstreneven inn i en ulvekjeft og setter beistet ut av spill.

Overnaturlige evner

Vi er på Finnmarksvidda der familien Somby lever sitt liv. Hovedpersonene er Ande og Marit, og i denne boka også Marits venninne, Anna. Ande er blitt helt etter ulvedrapet. Han er dessuten i besittelse av spesielle evner. Han er synsk. Han "ser" blant annet Annas død.

Marit er i tøff og uredd samejente som synger ut sin hjertens mening til sleipe handelsmenn som prøver å lure på fjellfolket brennevin på Bossekopmarkedet. Kjøpmannen Haldor Gabrielsen fra Levanger er en mest beryktede av dem!

En kveld de ror på seiegrunnen blir Anna trukket under av en storsei, og drukner. Marit er også iferd med å bli tatt av de kalde vannmassene i elva idet romanen slutter.

Samtidig med at vi følger samefamilien på vidda får vi også del i historien som utspiller seg i Alaska, der en pastor forgjeves prøver å få eskimoene til å bruke rein. Pastoren bestemmer seg til slutt for å prøve norske samer -verdens beste reindrivere.

Action

Forfatter Dag Ove Johansen bruker enkel, håndfast action når han skal formidle samisk kultur. Blodet flyter i kamp med ulven. Kamp og død bærer fortellingen framover. Språket er direkte. Undertonene, de underliggende temaene, mellom linjene blir da ofte borte. Dette er også min hovedinnvending mot boka: Den forteller ikke mer enn det som faktisk står. Dermed kommer den også i klassen "kiosklitteratur".

Likevel får vi med oss mye interessant om samisk historie, uten at det virker påtrengende eller hemmer flyten.

Personskildringene er relativt nyanserte, og dermed troverdige. Ande er helt, men ikke mer helt enn at han gjør dumheter. Marit drømmer kvinnelige drømmer om kjærligheten, men er utradisjonell i sitt møte med kjeltringene på Bossekoppmarkedet.

Guri Hjulstad