Trønder-Avisa 27.mars 2002:

Samer, gull og rein

På realskolen og gymnaset i Namsos skrev Dag Ove Johansen fantastiske historier. Nå kommer han med en stor historisk romanserie om en samisk helt.

Guri Hjulstad

hjulstad@T-A.no Tlf.74 27 19 77

Ravnedrøm er første bok i underholdningsserien Sjamanens rike, om samen Ande som reiser til Alaska for å lære urbefolkningen der reindrift.

- Jeg ønsket å skrive om en historie som er lite kjent, sier Dag Ove Johansen.

Nå er det grunn til å tro at kjennskapen vil øke. "Sjamanens rike" er en av Egmont Bøker Fredhøis store satsinger i år og første bok kommer i et opplag på 95.000 eksemplarer.

Namsostida

Mange skoleår i Namsos er årsaken til at Dag Ove Johansen snakker trøndersk. Han gikk ut fra Namdal gymnas i 1970.

- Samme kull som Lornts Mørkved og Svein Strugstad, forteller han.

Forfatterskapet startet ikke før 1974. Men spiren var der. På skolen var han stilskriveren som likte å dikte fantastiske historier.

I dag er han forfatter med mange novellesamlinger og romaner bak seg. Tolv bøker er det blitt, skrevet ved siden av lærerjobben.

- Jeg har beholdt noe av det språket jeg hadde på skolen i Namsos. Lett, kjapt og poetisk, mener han.

Sansen for det historiske har han hatt lenge. Da han fikk høre om samer, gull og rein i Alaska for ti år siden begynte romanen om Ande å ta form. I 1999 leverte han manuset til Sjamanens Rike til forlagets manuskonkurranse, og vant. Siden har serien vært under utvikling.

En annen holdning

Johansen ønsker å fortelle noe mer enn en samers kamp mot ville dyr, kulde og is for over hundre år siden. Han vil også vise at samene ble tatt imot på en annen måte i Amerika enn i Norge. I Amerika fikk samene gå på skole, der de ble sett på som kvikke, lærenemme og veldig dyktige. Dette i motsetning til i Finnmark, der skoledirektøren så sent som i 1924 uttalte at samene var degenererte og at det ikke var noen vits i å gi dem skolegang.

Diktet Ande

Johansen har tatt utgangspunkt i historiske fakta. Men hovedpersonene Ande og Marit er diktet opp, slik at han kunne ha frihet til å forme dem som han ville. Å bruke autentiske personer som modeller ville ha vært en tvangstrøye for forfatteren.

Ni bøker har han skrevet fra Sjamanens rike. Tjue skal det bli til sammen.

- Jeg klarer nesten ikke å vente, så artig er det å skrive dette stoffet, sier han.

Det må til mye action og drama i en slik serie. Men forfatteren er like opptatt av det nære og vare, det å lage hele mennesker. Derfor må han legge like stor vekt på hvordan personene takler følelser som det å stå ansikt til ansikt med et sulten ulv.

 

Bokanmeldelsen : (DOJ's kommentar: vær oppmerksom på at den røper alt for mye av handlingen!)